Vízterület ismertető: Szigetköz

A Szigetköz a Duna legnagyobb magyarországi mellékágrendszere, egyben hazánk legjelentősebb vízitúrás területe. A 375 négyzetkilométeren elterülő ágrendszer 54 kilométer hosszan húzódik a Kisalföldön, számtalan kisebb és nagyobb szigete között pedig közel 200 kilométer vadregényes Duna-ág kanyarog. A Szigetköz mai képe a Duna szlovákiai (1992) elterelése után az ágrendszerek folyamatos rehabilitálásával alakult ki. (a legutolsó rehabilitáció 2014-2015-ös években a Bagaméri ágrendszert érintette)

A Szigetközt több ágrendszerre oszthatjuk, melyek a rehabilitáció óta szoros összeköttetésben állnak egymással. A Szlovák oldalon terül el a Csallóköz, a Szigetköz “Szlovák testvére”, kettő között folyik az ún. Öreg-Duna, az elterelés után megmaradt csekély vízével.

Ágrendszerek nevei és a Szigetköz fontosabb részei (Nyugatról keletre haladva)

  • Rajka és környéke (Rajka település)
  • Tejfalusi ágrendszer (Dunakiliti település és környéke)
  • Cikolai ágrendszer (Dunasziget település és környéke)
  • Bodaki ágrendszer (Kisbodak település és környéke)
  • Dunaremetei – Lipóti ágrendszer (Dunaremete és Lipót települések és környéke)
  • Ásványrárói ágrendszer (Ásványráráó település)
  • Árvai-Bagaméri ágrendszer (Ásványrárótól keletre eső rész. Közeli település: Dunaszeg)

A Szigetközben túrázni túravezető nélkül kizárólag gyakorlott, helyismerettel rendelkező vízitúrázóknak ajánlott! Az ágrendszerek szövevényesek, gyakoriak a zúgók, hirtelen felgyorsuló vízfolyások, éles kanyarok, hidak alatt hullámzó, örvénylő vizek. (akár WW-I, WW-II.es vadvizek)

Egy nagyobb ágrendszer víze akár 30-40 kilométer hosszan is kanyaroghat a szigetei között, így a helyismerettel nem rendelkező az ember könnyen útvesztőben érezheti magát.

Amennyiben úgy döntünk, hogy a Szigetközt választjuk, érdemes felkeresni valamelyik ágrendszer mellett fekvő települést (pl.: Dunakiliti, Dunasziget, Kisbodak, Dunaremete, Lipót, Ásványráró), melyeken számtalan szállás és vízitúrás szolgáltató közül választhatunk.

Figyelem: az ágrendszereket tavasszal néhány hétre mesterségesen elárasztják, így érdemes utazás előtt érdeklődni a viszonyokról.

Nagyobb települései: Mosonmagyaróvár, Győr.

Ajánlott eszközök:

Kajak, kenu, Motoros hajók, Evezős hajók

Mire kell figyelni?

Műtárgyak, Bedőlt fák, Zúgók, Horgászok, Gyors vízfolyás, éles kanyarok, Szerteágazó vízfolyás, vízbe dőlt fák, csökök

Nehézség:

Vadregény:

Szolgáltatás: