Sajtóközlemény – A Magyar-Vízitúra Klaszter ellenzi, hogy növekedjen a jogosítvány nélkül vezethető motorcsónakok teljesítményhatára

A Magyar-Vízitúra Klaszter ellenzi, hogy növekedjen a jogosítvány nélkül vezethető motorcsónakok teljesítményhatára

Január 17-én életbelépő új szabályozás szerint tízről húsz lóerőre nő az engedély, illetve bármilyen végzettség nélkül vezethető motoros csónakok teljesítményének mérethatára. A vízitúrás társadalom arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza az új rendelkezéseket.

A Magyar Vízitúra Klaszter szakmai szempontok alapján kialakított álláspontja szerint a jogszabályváltozás alapjában veszélyezteti hazai vizeinken való biztonságos és nyugodt vizitúrázást és tovább károsítja természeti kincseinket. Az új szabályozás nemcsak a hazai vizitúrázók, szabadidős fürdőzők és horgászok érdekeit sérti, hanem komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Az új szabályok értelmében bárki „száguldozhat” húsz lóerős motorral, és senki nem várja el tőlük, hogy akár a legalapvetőbb technikai tudással rendelkezzenek, vízirendészeti, biztonsági szabályokkal, elsősegélynyújtással vagy környezetvédelmi alapelvekkel tisztában legyenek.

A kétszeres teljesítmény várhatóan kétszeres sebességgel, kétszeres hullámkeltéssel, kétszeres tehetetlenséggel jár együtt. Egy húsz lóerős motorral akár az 50-60 km/órás sebesség is elérhető, ami avatatlan kezek között hatalmas kockázatot jelent.

A Vízitúra Klaszter álláspontja szerint egy 20 lóerős motorral rendelkező csónak irányítása és megállítása már komoly technikai tudást igényel. A klaszter tagjai úgy gondolják, hogy a képzetlen hajóvezetők fokozott veszélyt jelentenek az emberéletre, különösen a kézzel hajtott vízijárművekben tartózkodókra. Különösen igaz ez azokra az egyre népszerűbbé váló vizekre, ahol a nyári forgalom már így is kritikusan nagy, és ahol már a korábbi években is előfordultak képzetlenségből adódó balesetek.

A vízitúrások arra számítanak, hogy a jogszabály változása miatt elszaporodó nagyobb teljesítményű motoros járművek jelentős zaj és káros anyag kibocsátással rontják vizeink és víziútjaink környezeti állapotát, élvezeti értékét. Az új szabályozás várhatóan veszélyezteti és rontja a parton tartózkodó pihenők, strandolók horgászat nyugalmát és biztonságát.

A fentiek értelmében a Magyar Vízitúra Klaszter arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza a rendelet módosítását.

Megosztás: