II. Mavitusz Vízitúra Konferencia – Százhalombatta – beszámoló

Lezajlott a hétvégén (április 13-14) a Magyar Vízitúra Szövetség rendes évi konferenciája, melynek idén Százhalombatta adott otthont. Óriási szerencsénk volt mind a helyszínnel, mind az időjárással, tökéletes és gyönyörű körülmények között dolgozott és szórakozott a hazai vízitúrás szakma színe-java. A magyar vízitúrás szakma szinte teljes egésze képviseltette magát a Százhalombattán megrendezett II. MAVITUSZ Vízitúra Konferencián. A közel 160 fő számára a „battai” Szekeres József Konferencia Központ, a városi uszoda és a Klub Sirály Csónakház és Étterem adott otthont és a messziről érkezőknek szállást.

A 2 napos esemény a szakmát minden szempontból próbálta erősíteni és képviselni. Szombat délelőtt a konferenciaközpont gyönyörű dísztermében megtartott szakmai előadásokkal indult a konferencia. Vezér Mihály Polgármester Úr köszöntője után Révész Máriusz AKTÍV Magyarországért Felelős Államtitkár érdekes, filmekkel és élménybeszámolókkal tarkított előadását hallhattuk.

Vezér Mihály Polgármester (jobbra) ajándéklapát átvétele közben

Dr. Fülöp Tibor alezredes a vízi közlekedés 2023 év végén történt változásairól tartott tájékoztató előadást. Ez mindíg érzékeny téma a vízitúrás közösségben, most is záporoztak a kérdések az alezredes Úr felé. Nyikos András a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati lehetőségeiről és vízitúrás fejlesztéseiről beszélt, demonstrálva azt is egyben, hogy a két szövetség kiválóan együtt tud működni, ha a vízitúrázás fejlesztéséről van szó. Abelovszky Zsóka és Gerencsér Zsolt mindketten az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központját képviselték, Zsóka a túravezető képzések fejlesztési irányairól, Zsolt pedig a Magyar Vízitúra Stratégiáról tartott előadást. Wermeser Anita autista gyermekek a vízitúrán előadását síri csend kísérte, majd egy 5 perces vastaps követte, egészen biztosan minden idők legmeghatóbb előadását hallhattuk a Vízityúk Vízitúra egyesület vezetőjétől vízitúra konferenciák történetében. Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó igazgató asszony a helyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógus vízitúrájáról tartott élménybeszámolót és a sort a Talajcsavar Kft mérnökei zárták, a vízi kilátók és egyéb létesítmények talajcsavaros alapozásáról.

Az előadások közben Boldog Zsuzsanna különleges festményeit csodálhattuk meg. Zsuzsa a Duna összes településének egy nevezetességét vetette vászonra 2 év alatt. Hatalmas és gyönyörű munka volt, köszönjük az élményt.

Boldog Zsuzsanna – SZézhalombatta

Volt lehetőség bemutatkozásra is természetesen, Kocsis Zsolt Csörötnek település polgármestere az Aktív Rába Szövetség megalakulásáról és az idei tervekről mesélt nekünk, de megismerhettünk egy kézi manufaktúrában készülő vízhatlan termékeket gyártó vállalkozót, Csepi Attilát, kedveskedett nekünk egy kis kitelepüléssel Győr legnagyobb szervezett vízitúrájának a Győri Vízicsillagnak a szervezője is és persze számtalan névjegykártya, szórólap és egyéb tájékoztató cserélt gazdát.

Délutánra AKTÍV programokkal és szakmai kerekasztallal készültünk. A százhalombattai városi uszodában az Explorers-Felfedezők csapata tartott egy igazán profi oktatást a kajakos eszkimófordulóval kapcsolatban, az érdi hivatásos tűzoltók pedig a vízből mentésről okosítottak minket elméletben és gyakorlatban is.

Mindezek mellett, aki úgy érezte, 200m-es úszásigazolást is szerezhetett. Estére kellemesen elfáradtunk, a Klub Sirály éttermében egy impozáns vacsora mellett szuper élménybeszámolót hallhattunk a Duna420 SUP-os kalandjaikról. Utána kis stílust váltottunk és egy sörtörténeti előadást hallhattunk Gács Zoltántól és a sör történetéről. Ezek után halk zene mellett beszélgettünk, eszmét, tapasztalatokat cseréltünk. Ezek az alkalmak mindig jók új impulzusok „beszerzésére”

Vasárnap nem aludtunk sokáig, egy hajnali evezés a napfelkeltében indította a napot, a Kácsás-szigetet kerültük, (a Szigetköziek otthon érezték magukat, mert ha már ott voltak, elbontottak gyorsan egy hordaléktorlaszt) majd reggeli után a battai Csónakázótavon a Pisztráng Kör Egyesület zseniális kalandevezése és a váci Dunai Sárkányok Egyesület sárkányhajós „medencés” versenye után a Klub Sirály zseniális pásztortarhonyás pörköltje zárta a napot és egyben a két napos konferenciát.

Meg kell köszönjük Százhalombatta Polgármesterének, Vezér Mihálynak a helyszín biztosítását, az Aktív Magyarország Államtitkárságnak a rendezvény megszervezésében nyújtott támogatását, A Klub Sirály és Százhalombattai Dunai Flotilla Egyesület csapatának a szervezést és lebonyolítást (különösen Tóth Ákosnak és párjának Klárinak) és minden előadónak, résztvevőnek a részvételt és a munkát.

Szuper hétvége volt, visszamennénk.

Megosztás: