Az év vízitúra Útvonala – szavazás

Szavazz az ÉV VÍZITÚRA ÚTVONALÁRA a facebook-on. Válaszd ki a kedvenc útvonalad, lájkold a hozzá tartozó képet és népszerűsítsd a kedvenc vízterületed!

Amelyik útvonalhoz tartozó kép a legtöbb lájkot kapja, az lesz a Év Vízitúra Útvonala 2023-ban, melyről egy tábla avatással emlékezünk meg!

Határidő: 2023 augusztus 20!

Lajta

A Lajta folyó békés, családbarát hullámait akár kezdő túrázók is bátran szelhetik át. A legtöbb helyen a vízmélység alig 1 méter. Túránk Hegyeshalomból, a Mária ligeti malomtól indul és Mosonmagyaróváron az Itató Szabadstrandon ér véget. Az útvonal hossza:16 km. Az út csodás természeti és kulturális értékeket foglal magába. A városon belüli szakasz rengeteg, egy átlagos vízitúrától eltérő élményt rejt magában: hidak alatti átcsorgást, pihenést a stégeken, valamint európai szinten is egyedülálló hajócsúszdákat, melyek a főhercegi malom alatt haladnak át.
A belvárosi szakaszt követően kiérünk a Lajta fő ágára, innen rövid evezéssel érünk el a Mosoni-Dunához.

SZAVAZOK

Vác – Verőce – Vác

A Duna váci szakaszán egy 18-20 km-es túra várja az evezőket, amelynek a megtétele 8-10 órát vesz igénybe. A túra egy közepes nehézségű, gyakorlottabb túrázóknak ajánlott szakasz. Ennek oka, hogy 8km-t árral szemben kell evezni, de ez teljes mértékben megéri és izgalmas, valamint gyönyörű élményt nyújt. Az út sok meglepetést tartogat az élővilágot tekintve. Számos különleges növény és állatfaj fellelhető itt. A túra kiindulópontja Vác. Verőce a megállóhelyek egyike,egy nagyszerű strandot és kitűnő vendéglátó helyeket biztosít a turisták számára. Végül utunk végállomásaként visszatérünk Vácra.

SZAVAZOK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szigetköz – Öreg-Szigeti kör

A szigetközi Kisbodakról induló körtúra kifejezetten szerethető, bakancslistás útvonal kezdő, természetszerető érdeklődésű vízitúrázók számára. A 10 km-es táv teljes mértékben ajánlott a kényelmesebb, családos, kezdő túrázók számára. Az élővilága páratlan, keskeny csatornák, elöntött ártéri erdő jellemzi, igazi szigetközi hangulata van. A túra a kisbodaki kikötőből indítható, a közeli kempingben van lehetőség eszközbérlésre, valamint biztosítanak térképet és információt az evezők számára. A túra közben érdemes megállni a kisbodaki-ágvégzáráson, kiváló hely egy kis fürdésre az ágvégzárás alatt található friss vizű tó!

SZAVAZOK

Rába – Csörötnek – Csákánydoroszló

A Rába folyó hazánk egyik legtermészetesebb vadvize. A felső szakasz érintetlen vízvilága, a zátonyokkal, meredek szakadópartokkal, éles kanyarokkal tarkított. A Rába folyó Csörötnek és Csákánydoroszló között ma is szabályozatlanul folyik medrében: igazi, élő, vad folyó, mely állandóan formálja medrét. Természeti értékekben gazdag zöldfolyosó, vízrajzi adottságai, jellegzetes képződményei, továbbá vadvízi evezésre való alkalmassága miatt kiemelten értékes. A felső szakasz egyik, ha nem a legszebb, legizgalmasabb és egyben technikás evezési élményt nyújtó része a Csörötnek – Csákánydoroszló között vadregényesen kanyargó 22 km-es folyószakasz. Mind a kiinduló pont (Csörötnek), mind az érkező pont (Csákánydoroszló) megfelelő és színvonalas infrastruktúrával és víziturisztikai szolgáltatásokkal fogadja a vízitúra, az evezés szerelmeseit.

SZAVAZOK

Czuczor-Sziget kerülés

A Ráckevei Duna-ágon Dunaharaszti DMTK csónakháztól indul a túra. Az út mindenki számára könnyen teljesíthető, kisgyerekes családoknak sem okoz nehézséget. Egy gyönyörű keskeny, sekély, és csendes víz vár minket 6,5 km-es leevezhető távval. Vízimadarak, teknősök, sikló, és nyáron átlátszó vízben halakat is látva evezhetünk a sziget felső szakaszáig. . A fő-ágba visszaérve, balra kell fordulni és megtaláljuk a Nocsak-bárt, ami finom ételeket és frissítőket kínál számunkra. Visszafele haladva a fő-ágban a Dunaharasztin található Stég-placc büfénél is megállhatunk. Innen elindulva visszafelé egy szép öbölbe is beevezhetünk, vagy a főágon maradva rövidesen visszaérkezünk a DMTK csónakházához.

SZAVAZOK

Öreg-Túr

Az Öreg-Túr Magyarország legautentikusabb és legtermészetközelibb folyója. Szépségét a bedőlt fáknak, az érintetlen növény és állatvilágának, 2 helyen is érinthető nádasainak, vadregényességének köszönheti. Ha kezdő vízitúrázó vagy, biztonságban érezheted magad, hiszen itt a víznek alig van sodrása és csak kevés olyan szakasz van, ahol a víz mélysége meghaladja a másfél métert. Ha a haladó túrázók közé tartozol, a táj szépsége, a háborítatlan nyugalom, a természet adta csodálatos látnivalók és akadályok emelik a kenuzás és kajakozás élvezetét. A szakasz hossza 26 km, ebből kifolyólag két napot foglal magába(1. nap 12km, 2. nap 14 km).

SZAVAZOK

Vajka körtúra (Csallóköz)

Az ágrendszer ezen a szakaszon változatos, kezdetben elég széles ahhoz, hogy az evezést kellőképpen elsajátíthassuk. A 9 km-es út során átevezünk egy régi Dunaágon, amely valamikor összekapcsolódott az öreg Dunával meglátogatjuk az öreg Duna partját. Az út során számos érdekes állomást veszünk célba pl. a tóparti fürdőhely vagy a tavirózsa kert. Megfigyeljük a vízi madarak életét. Utunk során érdekes akadályokat kell majd leküzdenünk és egy vascsövön keresztül is át kell kenustól kúsznunk. A túra kezdőpontja ami egyben 4-5 órás utunk végpontja: Vajka.

SZAVAZOK
Megosztás: