Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ meghívására, az általuk szervezett Aktív Magyarország Pikniken jártunk, május 31 – június 2 között, Balatonfenyvesen.

…volt részünk mindenben, ami egy ilyen vadregényes vízen csak lehet: hidak alatti bujkálások, napsütés, csalán, egymás segítése az átemeléseknél…

Kedves, baráti, családias hangulatú, igazi aktív turisztikai programon kapcsolódtunk ki.

Kicsit barátságtalan volt az időjárás érkezésünkkor, de mint tudvalevő: „Rossz idő nincs, csak nem megfelelő felszerelés!”. Az aktív programok során igazán szerencsések voltunk, egyetlen egyszer áztunk el, de akkor alaposan, bőrig.

Egyszerű, de túrázók számára remek volt a szállás és minden étkezés.

A hétvége aktív programjai közt helyet kapott kerékpártúra a Nagyberekben, balatoni vízitúra, nagybereki vízitúra, SUP oktatás és rövid túra, élőzenés táncház, MAJORKA Turisztikai és Rendezvényközpont programjai és gyalogtúra.

Mi a vízi programokra voltunk a leginkább kíváncsiak, a nagybereki vízitúrára és a SUP-os programra. Az előzetes információk alapján úgy tűnt, hogy a nagybereki vízitúra helyett meg kell elégednünk egy balatoni evezéssel. Nagy szerencsénkre Kükü -későbbi túravezetőnk- szombat hajnalban felderítette egyszemélyes kajakjával a nagybereki túra első szakaszát, és azzal a jó hírrel érkezett vissza, hogy ha az első 800 méter emelésein és hidak alatti bujkálásán túl leszünk, akkor már nem lesz gond a nagybereki evezéssel. A távot felmérve jó 5 órásra saccolta a túrát, amiből a végére 6 lett, még úgy is, hogy az utolsó távot kénytelenek voltunk kihagyni. Az időjárási viszonyok miatt, 1 óra csúszással, csak 11 órakor indult -a balatoni túra helyett mégis csak- a nagybereki túrát választó csapat a Balatonról a Nagyberek felé. Tudván, hogy ebédidőre képtelenség lesz visszaérni, indulás előtt szereztünk ebédnekvalót. A rövid balatoni szakasz után a Nagyberek csodás csatornáin találtuk magunkat. Volt részünk mindenben, ami egy ilyen vadregényes vízen csak lehet: hidak alatti bujkálások, napsütés, csalán, egymás segítése az átemeléseknél, vízi csatázás, vízi-tökök és tavirózsák közt evezés, mocsári teknősök, vízi madarak, folyamatos „malomkörzéses” evezés a nádasban és gyékényesben, közös batyus ebéd, helycsere a hajókban, bőrig ázás, a nagyobb csatornákon horgászok kerülgetése. A 4 kenuval és a 2 kajakkal jól haladtunk, mégis mire ismét elértük a Balatont már nagyon későre járt, láttuk, hogy a SUP programról már tuti lemaradtunk. Kisebb gyerekek is voltak a csapatban, a balatoni viharjelzés is másodfokúra változott addigra, így az a döntés született, hogy az utolsó 8 km-es, a szélben akár 2 órás balatoni szakaszt nem tesszük meg vízen. 6 órányi vadregényes kalandok után trélerre kerültek a hajók, autóba a túrázók, majd egy forró zuhany után a vacsoránál találkozhattunk ismét túratársainkkal.

Sokáig fogunk emlékezni a nagybereki túrára.

Köszönjük az Aktív Magyarország és az AÖFK meghívását, vendéglátását. Külön köszönjük Szohn Eszternek a nagyszerű szervezést, a rugalmas programváltoztatást.

Megosztás: