NAGY DUNAKANYAR EVEZÉS 

2023. május 20-án került megrendezésre első alkalommal egy új eseménysorozat a Nagy Dunakanyar Evezés, a Dunai Sárkányok, Depo-Z és Heincz András (BTZ) szervezésében. A rendezvény célja volt, hogy minél több evezős vízi sporteszközzel egyszerre szálljunk vízre Esztergomban, ezáltal népszerűsítve a vízitúrázást.

A találkozó helyszíne az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete bázisa volt, ahol egy igazi fesztivál hangulat kerekedett. 

Egy mini expo keretein belül lehetett találkozni több Ipoly-menti település polgármestereivel (Ipolytölgyes, Szete, Ipolyvisk), akik sokat tesznek az ott történő vízi turizmusért, a kedvenc Garamszentgyörgyi kemping (Camping Vodnik) tulajdonosával és egy szintén Garam-menti borház, a Geönczeöl Pince vezetőjével, akik szívesen várják a vízitúrázókat az egész szezonban.

Amíg az evezősök regisztráltak és a túravezetők felkészítették csapataikat a túrára, addig a motiváló zenei aláfestést a Nagymarosi Ütősök biztosították.

Vízreszállás előtt Dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspök – az esemény fővédnöke – mondta el beszédét és kívánt mindenkinek jó evezést.

Pontban 12:00-kor több mint 300 evezős hagyta el a partot, ki kajakkal, kenuval, ki evezős hajóval vagy sárkányhajóval. A túra első állomása Kovácspatakon volt, ahol a Golden Beach Apartment a Kovácspataki-hegység lábánál várt minket finom gulyással és Kofolával.

Egy rövid ebédszünet után egyszerre elindult a csapat, voltak akik Szobig, Zebegényig, Nagymarosig eveztek, de voltak akik 50 km-t tettek meg Vácig vagy Tahiig. A túra során beeveztünk a Garam vadregényes deltatorkolatába, illetve az Ipoly torkolat elárasztott füzesébe. 

A változékony tavaszi időjárás után szerencsés, kicsit szeles de napsütéses időnk volt. Pórul járt, aki nem készült naptejjel, mert ez volt az első nyárias idő a szezonban.

Megosztás: